GZA Ziekenhuizen is een recyclageproject gestart dat niet alleen onze planeet, maar ook mensen met een arbeidsbeperking helpt. Medewerkers van het operatiekwartier verzamelen de blauwe doeken die rond het gesteriliseerd materiaal zitten.
Een maatwerkbedrijf doet nadien de eerste verwerking waarna de doeken gerecycleerd worden tot polypropeenkorrels. Die korrels gebruikt men o.a. bij het maken van speelgoed en meubelen.
Sinds kort staat er een extra groene afvalbak in het operatiekwartier van GZA Ziekenhuizen. Medewerkers verzamelen er de blauwe doeken die rond het gesteriliseerd materiaal zitten.
Meestal komen die in grote hoeveelheden bij het restafval terecht en worden ze verbrand. En dat is zonde. Die steriele doeken bestaan uit een zuiver kunststof, polypropeen, waardoor ze bijzonder geschikt zijn om te recycleren.
"Op een drukke dag gaat het om meer dan 100 doeken, dat is een hele berg. Nu worden ze apart gehouden en krijgen ze dus een nieuw leven", aldus Greet Rose, hoofdverpleegkundige van het operatiekwartier.
Van afval naar gebruiksvoorwerp
Op de doeken hangen traceerlabels en kleefband die verwijderd moeten worden voordat ze naar de recycler kunnen. Om dit te doen, schakelen ze de hulp in van een maatwerkbedrijf uit Puurs-Sint-Amands, Flegado.
Daar nemen de medewerkers de kleefband en stickers weg, vouwen ze de doeken op en worden ze samengeperst tot balen. Dit recyclageproject zorgt zo dus ook voor werk voor mensen met een arbeidsbeperking.
Van het maatwerkbedrijf gaan de doeken nadien naar de recycler. Die wast, vermaalt en smelt de doeken tot plastic korrels. Die korrels gebruikt men in de verpakkingsindustrie als folie, in de auto-industrie en in allerhande dagelijkse producten zoals stoelen, bordjes, speelgoed en gieters. Zo wordt afval dus een grondstof voor nieuwe producten en is de cirkel rond.
Zorgen voor morgen
Dit project past in de duurzaamheidscampagne van GZA Ziekenhuizen "We zorgen voor morgen" met verschillende initiatieven om de afvalberg in het ziekenhuis te verkleinen.
Zo zetten ze mee hun schouders onder de oproep van de Verenigde Naties om actie te ondernemen om onze planeet te beschermen tegen klimaatverandering. En het wordt nogmaals bevestigd met dit project: een kleine daad geeft een groot resultaat.
GZA Ziekenhuizen
GZA Ziekenhuizen omvat drie campussen: Sint-Augustinus in Wilrijk, Sint-Vincentius in Antwerpen en Sint-Jozef in Mortsel. Het ziekenhuis streeft ernaar om zowel op medisch als logistiek vlak haar diensten uit te rusten met vooruitstrevende technologie, met als bedoeling de zorgkwaliteit en de patiëntveiligheid te optimaliseren.
Voortdurend wordt het zorgaanbod aangepast aan nieuwe evoluties en behoeften van patiënten, zorgverstrekkers en overheid. GZA Ziekenhuizen telt zo'n 3 200 medewerkers en een 400-tal artsen. Elke dag vinden zo'n 1 150 patiënten de weg naar GZA Ziekenhuizen